Papp Bálint Mihály pop-art szatirikus kisplasztikái (Pinceklub)

2013.05.26 10:56

Papp Bálint Mihály pop-art szatirikus kisplasztikái (Pinceklub)

 

Csontig hatolóan szatirikus Papp Bálint Mihály, rendkívül éles látásmódról árulkodó, sokoldalú munkái a politikáról, a modern társadalomról és az életről minden szónál többet árulnak el az alkotóról. A szentgyörgyi alkotó ezzel a bemutatkozásával ügy tűnik a szatirikus illusztrációkra specializálódott. A legtöbb műve komoly témákkal foglalkozik, mint például a szegénység, a kapzsiság, a hazugság és a halál.. Műveivel el akarja gondolkodtatni a nézőt, miközben éles kritikákat közvetít általuk.

Jellemzője, hogy a valóság komikus-ironikus ábrázolására törekszik. Ábrázolási módszerei között szerepel az arányok megváltoztatása, a kicsinyítés, a nagyítás, és  a túlzás.

A költői műfaj nevéből született a szatirikusság fogalma, amely mindenféle művészeti ágban, műfajban megtalálható ábrázolási módszer ahol keveredik a komolyság és a gúnyolódás aztán  bűvül fantasztikus és színes humoros elemekkel is,

Papp Bálint Mihály pop-art szatirikus kisplasztikái az enyhébb humorral szemben a komikum élesebb fajtáját jeleníti, az alantasság kategóriájába tartozó, negatív jelenségek bírálata a gúny eszközeivel, ami gyakran torzítással, az arányok megváltoztatását alklamazva  egyes vonásokat kiemel és felnagyít, másokat viszont kicsinyit , módosít. Így figurái, elemei metamorfózison mennek keresztül.

Egyes  munkáit szemlélve Daumier politikai témájú szatirikus munkái, vázlatai jutnak eszembe ahol a kor szokásait gúnyolja. valamint a szatirikus témájú agyag -szobrocskái .

 

Papp Bálint Mihály kesernyés humort kínáló munkái több értelműek, így a különféle értelmezések csak növelik „filozofáló” értékét. Néhol a  bemutatott helyzet látszólag komoly, a történet, illetve a körülmények összessége viszont abszurd, és ez a kettősség olykor komikus-ironikus hatást eredményez. Műveiben nemcsak szatirikus tartalom van hanem , sokszor rendkívüli gyengédség is.

Tetszik, nem tetszik, furcsa játék ez. Még akkor is az, ha tudjuk, a szatirikus alkotások lételeme többekközött, hogy fölháborítson.