Munkácsy díjas magyar festőművészek munkái a Magyar Festészet napján Brassóban

2012.11.06 00:00

 

 

 

Munkácsy díjas magyar festőművészek munkái a Magyar Festészet napján Brassóban

A Magyarországon magyar festészet napját 2002 óta rendezik meg október 18-án. Az évek folyamán országos, sőt határon túlra nyúló, többnapos rendezvénnyé nőtte ki magát a kezdeményezés.

Október 18-a egyben Szent Lukács, a festők patrónusának ünnepnapja is. Ennek az eseménynek az égisze alatt szervezték  a miszlai művésztelep alkotásaiból az 50 munkából álló vándorkiállítást, melynek állomásai Kolozsvár, Brassó, Udvarhely és Csikszereda. A tárlat erdélyi turnéja szerint október 18-án kezdődik a kolozsvári Reményik Sándor galériában, ahonnan november 6-ra érkezik Brassóba Koszta István tiszteletesnek és Antal László a Bartalis János Keresztény Kulturális Egyesület titkárának köszönhetően az Evangélikus Lutheránus Egyházköség gyülekezeti központjának kiállítótermébe (Iuliu Maniu ut 2 szám). A miszlai művésztelep csoportos táralat megnyitójának időpontja november 6 , 18.00 óra. A Művésztelep és kiállítás bemutatására Vetró B. Sebestyén András brassói képzőművészt kérték fel.

Az egyedi tárlatot amely több Munkácsy díjas magyar festőművész munkáit tartalmazza  november 26-ig lehet majd megtekinteni keddtől szombatig 10-13.00 óra között. Az eddigiekből is kitűnik, hogy a Magyar Festészet Napja minden évben változik, bővül, és egyre nagyobb léptékben gondolkodik. Programjait már régen nem csak tárlatok és kiállítások alkotják; koncertek, irodalmi műsorok és mozgásszínházi előadások is ünneplik a kortárs festészetet.