"A blues a gyökér, a többi zene pedig a gyümölcs." WILLIE DIXON

2015.09.09 00:00

 

Élettel megtöltött muzsika

2015-09-16 – 22.00 óra ( V. Brassói Magyar Napok) Ciuc Sörudvar, Brassó

 

A Fernet Blues Company egyéni stílusával, kiváló zenészeivel egy olyan különleges világot teremt, amelyben újfajta értelmezést kap a hagyományos zene.
1999 óta muzsikálnak együtt, ami inkább örömzenélésnek nevezhető, mintsem karrierépítésnek. Ez idő alatt - köszönhetően a zene iránti elhivatottságuknak - képesek voltak többször megújulni. Megalakulásuk óta felléptek szerte az országban, népszerűek a jazz , blues fesztiválokon, városnapokon. Repertoárjuk eleinte blues örökzöldekből állt, amelyeket a banda saját interpretációjiban adott elő. Mindegy volt, hogy régi vagy új nótákhoz nyúltak, teljesen újszerűvé varázsolták a dalokat. Később egyre több saját, a zenekar egyedisége által áthatott szerzeményük látott napvilágot. A hangszerelés, a különleges hangzások, a stílusjegyek elegye, a virtuóz szájharmonika és színes gitárjáték, a markáns énekhang mind-mind hozzájárulnak az együttes sajátos stílusához, amely tehetséges zenészek tolmácsolásában egyet jelent a minőséggel.

"Előadásuk bizonyítja, hogy a hagyományos blues és jazz korántsem múzeumi tárgy, hanem a 2015-ben is lehet eleven, élő zenei élmény, amit érdemes új tartalommal megtölteni." A zene nem lehet személytelen, azt mindig személyhez kell kötni. Ha megszólítja az embereket az nagyon jó. Az teljesen mindegy hogy milyen hamis, vagy hogy szól. Egy nagyon híres amerikai producer szerint egy jó dal, a legrosszabb hangzásban is jó.

A Fernet Blues Company zenekar tagjai szeretik, tisztelik és ismerik a bluest, és addig a határig játsszák, ameddig kompromisszumot tudnak kötni, hiszen a jazzben és bluesban a legkisebb közös többszörös a rögtönzés, az improvizáció, ay aktuális állapotok tükröződése, mely felszabadítja a zenészt a kötöttségei alól, és azt játsza, ami a belsejéből fakad.