Brassó Tribut Fesztivál 2o15 augusztus 7 – 9 között Tribute band – a tökéletes illúzió híve

2015.08.09 00:00
 Brassó Tribut Fesztivál 2o15 augusztus 7 – 9 között

Tribute band – a tökéletes illúzió híve

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Példátlan eseménynek lesz otthona augusztus 7 és 9 között Brassó főtere, ahol első ízben kerül megrendezésre a Tribut Festival melyen több hazai zenekar kedvenc előadói előtt róhatja le tiszteletét.

tribute band jellemzői, hogy működésükkel egy ismert együttes vagy zenész előtt tisztelegnek úgy, hogy az illető előadó dalait játsszák. Egyik legnagyobb érdemük, hogy visszahozták az élő zenét és a koncertre járást az ezt elsorvasztó gépzene ellenében azzal, hogy a nagy legendák közkedvelt slágereit itthon is elérhetővé, átélhetővé, sőt mi több- testközelivé teszik. Rokon értelmű elnevezés az emlékzenekar, amely akkor használatos, ha feloszlott együttes vagy elhunyt zenész előtt tisztelegnek. A tribute band tagjai azt vallják, hogy a tribute-koncerteken a közönség az eredetihez minél közelebb álló produkciót akar látni, a tribute-színtér csúcsát azok a zenekarok jelentik, akik hosszú ideje tökéletesítenek egy-egy életművet szerzetesi alázattal. Köreikben az igazi versengés csupán  akkor alakul ki, ha egy országon belül egy nagy előadónak több hagyományőrzője is akad. Fontosnak tartják a színpadképet, komoly figyelmet fordítanak arra, hogy a másolt zenekar korának és stílusának megfelelő hangzással, jellegzetes hangszereikkel, őket meghatározó öltözetükben mutatkozzanak
A cover band szó tulajdon képen azt jelenti, hogy „fedő vagy borító” .Ezek a zenekarok valójában az eredeti számot játsszák átdolgozva, kicsit más hangfekvésben , más hangszerelésben. Ők feldolgozást játszanak és nem átdolgozást és ez óriási különbség.  Adaptációról beszélünk mikor  korábbi dalok néhány tíz év múlva új köntöst kapnak, melyek kontextusa izlésesen igazítható a jelenlegi adottságokhoz.A cover bandek feldolgozásokat játszanak, de kevésbé törekednek az eredeti előadóhoz való hasonlóságra .Viszont ha az eredeti számot ugyan az az énekes, vagy csapat játsza, énekli akkor az nem cover hanem remake, ami átdolgozást jelent. A remake általában egy korábban  sületett alkotás, szerzemény felújított, újragondolt változata, adaptációja. A szó két angol tagból (re + make = újrakészíteni, újracsinálni) áll össze.  mint minden másfajta adaptáció, a remake is tartalmazhat eltérést az eredeti anyaghoz képest. A remake készítésénél elengedhetetlen az eredeti változat jogainak megvásárlása. Mentesülnek ez alól azok a művek, amelyek eredetije legalább hetven éves, így szabadon feldolgozható.
Az átdolgozásnál ez eredetiből csak bizonyos részeket vesznek át, de a feldolgozásnál nagyon fontos,hogy, zeneileg és tartalmilag is nagymértékben megegyezzen az eredetivel (ez a szerzői jogok miatt fontos) nagyon korlátozottan beépíthetnek új elemeket, például egy-egy improvizációt.

A BRASSÓI TRIBUTE FESZTIVAL PROGRAMJA: www.tributefestival.ro

Péntek  augusztus 7.- 8 között zajlik, melyet a vasárnapi gála zárja olyan előadókkal mint Berti Barbera és Nicu Patoi valamint és a jelenleg hazai fúziós jazz-blues-rock egyik legismertebb és legbefolyásosabb bandája a Fernet Blues Company. A három napos eseményre a belépés díjtalan.

 

Berti Barbera és Nicu Patoi ( 2o15. Augusztus 9. 19.oo óra, Brassó főtér)

A Szuceavai születésű színész, zenész, műsorvezető Berti Barbera Voltaj 88 nevű zenekar egykori énekese és a hazai mező egyik legkeresettebb és legismertebb gitárosa Nicu Patoi ( Platonic Band, Stefan Banica Jr.)közös produkciója amely egyéni előadásmódjukban különleges feldolgozásokat szólaltat meg. A duó egészen egyedi köntösbe bujtatva olyan hires előadoktól idéz dalokat mint a Beatles, Pink Floyd, Genesis, Stevie Ray Vaughan és Queen. Műsorukban az '40-'50-es évek Amerikájának zenei kavalkádjából merített dalokat játszanak vasárnap a főtéri színpadon, ahol a soult  és a rhythm and bluest ötvözik. Előadásmódjuk autentikus, egyedi, szórakoztató és hiteles. A kéttagú zenekar szinte minden amerikai zenét játszik: blues, rhythm and blues, rock and roll, de swing-es dalokkal is találkozunk műsorukban. A hazai színpadok mellett több helyen is sikerrel léptek fel nagy fesztiválokon és kis klubokban egyaránt.

Fernet Blues Company (2o15. Augusztus 9. 2o.3o óra, Brassó főtér)

Blues night for the overindulgence and enchanting hangover cure

The Late Night Reviver Cocktail

A Fernet Blues Company zenéje megőrizte a blues hagyományait. Óriási élvezettel játszák  a legismertebb blues-sztenderdeket . Zenéjük erős, dinamikus, egyben érzelmekben gazdag izlésesen és mértékkel fűszerezett.feldolgozások, variációk. Dalaik ugyan a standard blues sémára épülnek, azonban nagy belső változatosságot mutatnak.Ök is igyekszenek tágítani a blues műfaja által szabott kereteket. Míg indulásukkor 1999-ben inkább az autentikus blues megismerése volt a cél,  az mára  inkább a keretek szétfeszítésére öszpontosult. Amúgy is nehéz  2015-ben olyan blueszenét csinálni, amit vagy nem csináltak meg, vagy ha igen, akkor azt jobban vagy máshogy játszd. Nem egyszerű ma úgy megszólalni, ahogy 1959-ben vagy ’65-ben. De nem is ez a lényeg ma már, hanem sokkal inkább a Fernet  Blues Company sajátos hangzás kialakítása. A zenekar tagjai jól ismertek hatalmas zenei virtuozitásukról, arról, hogy élőben hihetetlen energiákat mozgatnak meg. A zenekar az énekes hangorkánjára és az egyedi szájharmonika játék masszív hangszerelésre építi produkcióját.  Az öt tagú csapat tagjai hatalmas energiával lépnek színpadra minden alkalommal. Improvizatív jellegű zenéjük blues, funky és rock alapokra épül. Zenei performanszaik sokszor megidézik a Rolling Stones, vagy a francia JJ Milteau-féle szabad, improvizatív, extázist kereső attitűdöt. Repertoárjukkal a soul-zenét, annak rokonait és gyökereit vették célba. A '60-as '70-es évek soul-blues, funkvilágából kiindulva  a '70-80-as évekből ismerős blues funk-rock örökzöldekből, - lényegében mindent, ami csak mozgásba hozza a jelenlevőket és a műfaj kedvelőit. A brassói Fernet Blues Company korábbi fesztiválok emlékezetes figurája volt, nagy valószínűséggel idén is különleges koncertre számíthatunk tőlük.

Péntek  augusztus 7

Ora 18.00 Prefix Tm tribut Black Sabbath
Ora 19.00 The R.O.C.K. tribut AC/DC
Ora 20.30 Masterpiece tribut Metallica
Ora 22.00 Speak Floyd tribut Pink Floyd

Szombat  augusztus 8.
Ora 18.00 Up To Eleven tribut Nirvana
Ora 19.00 Forevermore tribut Whitesnake
Ora 20.30 Red Cat Bone tribut The Doors
Ora 22.00 ROQ tribut Queen

Vasárnap   augusztus 9.
Ora 19.00 Berti Barbera & Nicu Patoi
Ora 20.30 Fernet Blues Company

BRAȘOV TRIBUTE FESTIVALT rendezte : ASOCIAȚIA CULTURALA FANZIN (Love Story Festival, Doc&Roll, Săptămâna Comediei, Stand Up Fest, Dracula Film Festival, Brașov Jazz&Blues Festival)

Partnerek : Primăria Municipiului Brașov, Sergiana Poiana Mărului și Lux Divina.
Szponzorok:  Ciuc Original Premium, Zizin Ape Minerale Naturale, Betty Ice, Tiriac Auto Brașov, Coresi Shopping Resort.