A művésztelep idei témáját – A csikó – újrakezdés

2013.07.10 20:37

Második hete zajlik Bálványosfürdőn a kézdivásárhelyi Incitato Lovas Sportklub által huszonegyedik alkalommal megszervezett művésztábor, melyre idén huszonegy hazai és magyarországi képzőművész kapott meghívást. A visszatérő művészek mellett idén két újonc is jelen van, a brassói Szász Tünde festőművész és a székelyudvarhelyi Zavaczki Walter Levente szobrász, a kézdiszentléleki Szent István-kőszobor alkotója.
 
A művészek fele Bálványoson két helyszínen, a hárommargarétás Kárpátok Panzióban és annak udvarán, valamint a Daragus Kft. tulajdonában levő épületben alkot, a másik fele csak pár napot tölt a táborban, de olyan is akad, aki elfoglaltsága miatt csak a július 14-i kézdivásárhelyi tárlatmegnyitón lesz jelen. A művésztelep idei témáját – A csikó – újrakezdés – Sajgó Ilona marosvásárhelyi alkotó ajánlotta.
Múlt csütörtökön délelőtt a táborba látogattunk. Vincze László, a jelenleg Sárándon (Magyarország) élő alkotó, a tábor művészeti vezetője elmondta: mivel huszonegyedik alkalommal találkoznak közös alkotásra, nagyon jónak ítélték a témát, melyről munka közben derült ki, hogy nem is olyan egyszerű ezt a képzőművészet nyelvére átültetni. Július 2-án jártak a csíkszeredai Genovéva Lovar­dában, ahol megtapasztalták: a csikó egy bonyolult „szerkezet”, nem négy lábon álló statikus forma, már legelésében is elüt a lótól. Megtudtuk to­vábbá: minden alkotó legalább két munkát készít a táborozás ideje alatt. Vincze László a húszéves Incitato táborról szóló, általa szerkesztett, tavaly Debrecenben meg­jelentetett könyvet is bemutatta. Képes kordokumentum a résztvevőkről, megtalálhatóak benne a tábornyitó beszédek és a művész­telepről közölt fontosabb írások.
Ürmös Péter Budapestről érkezett. Tizedik alkalommal vesz részt a táborban, melynek titkát a barátságban és a témában látja, amely évről évre kihívások elé állítja a művésze­ket, és ez biztosítja a rendezvény jövőjét. A Gyergyóalfaluban született, Marosvásárhe­lyen élő Sajgó Ilona elmondta: mindig szeretettel tér vissza, hiszen itt csodálatos a környezet, és megható az a gondoskodás, amellyel körülveszik az alkotókat. 2001-ben vett először részt a táborban, egy-két évet kimaradt, de mindig szívesen jön Bálvá­nyosfürdőre. Gonda Zoltán Debrecenből érkezett, ő is a visszatérő művészek közé tartozik. Bár elég sokat utazik a nagyvilágban, alkotótáborokban is jelen van, mindig szívesen jön ide, mivel úgy érzi, hazaérkezett. Erőss Sándor fiatal kézdivásárhelyi képzőművész, a KreaKids Stúdió egyik ve­zetője ötödik alkalommal vesz részt a táborban. Idén nem egyedül, hanem három gyer­mekkel, Bimbó Botonddal, Gábor Balázzsal és Máthé Balázzsal érkezett, miként megjegyezte: ők képviselik a mini-Incitatót, az utánpótlást. Azt is elárulta: az a lehetőség is felmerült, hogy jövőre több résztvevővel külön mini-Incitato tábort szervezzenek. Zavaczki Walter Levente szobrász eddig Hargita megyei és magyarországi alkotótáborokban vett részt, Bálványosra most kapott első alkalommal meghívást. Fával dolgozik – mondotta –, mivel a környezet is ezt követeli meg, de a farönkbe álmodott csikóját előbb agyagból készíti el.
Az Incitato tábor lakói múlt szombaton Spink Csilla kézdialmási lovardáját látogat­ták meg, vasárnap pedig Gidófalvára kirándul­tak, ahol a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület vendégei voltak, és lovas-íjász bemutatón vettek részt. E hét alkotással telik el, hiszen pénteken már felrakják a munkákat a múzeumban, szombaton pedig a Székely Vágtán lesznek jelen. Azt is megtudtuk, hogy már kitalálták a huszonkettedik tábor témáját: Lovasiskola.

Iochom István